Lichtenstein – Honau, Nemačka

Litice su oduvek bile primamljiva mesta za podizanje čudesnih utvrđenja pa i velelepnih dvoraca u kojima se slavilo, ali i čuvalo bogatstvo kraljeva, vlastele, bogatih i moćnih. Jedna litica nedaleko od nemačkog grada Honau davno je bila prekrivena gnezdima sokolova, pticama kojima se početkom 13. veka neizmerno divio jedan nemački kralj. Želeo je njihovu snagu, slobodu i moć, ali je i poželeo svoje gnezdo među njihovim. Podigao je veličanstveni zamak koji je bio napadan, rušen i obnavljan. Prvobitno utvrđenje je nasledio dvorac Lichtenstein oko kojeg i danas lete sokolovi, ali i obleću turisti željni lepote.

Dvorac Lichtenstein se nalazi nedaleko od Štutgarta, u regiji poznatoj kao Švabija. Nemački kralj Frederick I od Wurttemberga dugo se divio ovom mestu i 1802. godine kupio je čitavo imanje, ne bi li na njemu podigao dvorac kakvog danas poznajemo. Nakon 30 godina dvorac je nasledio Frederickov rođak vojvoda Wilchelm od Uracha, mladić poznat kao jedan od prvih koji je odbacio tradiciju i odlučio se da, uprkos zabrani crkve, sklopi brak sa devojkom nižeg staleža koju je voleo. O njegovoj ljubavnoj priči pisao je u svom romanu i poznati književnik Wilhelm Hauff. Priča o vojvodi i njegovoj ljubavi prepričavana je kroz istoriju dvorca koji svu svoju lepotu upravo duguje zajedničkoj sreći u kojoj je uživao zaljubljeni par. Zamak je i danas u vlasništvu vojvode od Uracha, ali je i otvoren za javnost. Posetioci se dive njegovoj neo-gotskoj arhitekturi, ali i čudesnoj renesansnoj lepoti odaja. Dvorac poseduje veliku kolekciju oružja i ljubavnih pisama koji su jedno drugom pisali vojvoda Wilchelm i njegova supruga. Oni su to činili i zbog lepote razonode, čak i onda kada su oboje u isto vreme bili u dvorcu, ali na različitim spratovima.

Sokolovi i danas postavljaju gnezda na litici Lichtensteina i kada polete, sa visine posmatraju mnoge mlade parove kako zagrljeni čuvaju tradiciju – jedni drugima pišu ljubavna pisma iako su udaljeni tek svega dvadesetak metara. Svoja pisma potom ostave na jedno gnezdo iz kojeg će ih “sokolovi odneti na nebo”. Iako se ovaj čin sokolova verovatno nikada ne dešava i ta pisma verovatno pokupi čuvar zamka, lepo je maštati o legendama i delima koje nas čine romantičnim.

Južnoafrički biznismen Reynier Fritz, jedan od najuspešnijih u svetu savremenog marketinga, posetio je Nemačku, zemlju svojih predaka i bio očaran dvorcem Lichtenstein. Narednih 12 godina je na uzvišenju zaliva Hout, nedaleko od Kejptauna, gradio repliku ovog dvorca namenjenu sopstvenom uživanju. Danas je ova kopija poznati južnoafrički hotel.

>