JOVAN RADOMIR | Intervju vodio: Ivan Kalauzović Ivanus

Jovan Radomir, švedsko TV lice, prezenter, reporter i producent, rodom iz naših krajeva, domaćoj javnosti je najpoznatiji po saopštavanju švedskih rezultata glasanja na ‘Pesmi Evrovizije’, uz obavezne opaske na maternjem srpskom jeziku. Pamtimo ga i kao autora stihova za englesku verziju pesme ‘Molitva’ Marije Šerifović. Ovaj šarmantni predstavnik Nacionalne televizije Švedske (SVT) se sa zadovoljstvom odazvao pozivu da sa čitaocima magazina COLUMBO podeli svoj doživljaj egzotike Maldiva, čija je ostrva Kuredu i Komandu poslednji put posetio nedavno.

Jovanu boravak na Maldivima nije bio prvi put da se nađe u ovom delu sveta, već je, kako nam je otkrio, bio i na Tajlandu i dva puta u Kataru. Izbor je takođe dva puta pao i na Maldive, jer je u pitanju mirna i opuštena destinacija, nema mnogo turista, pa se čovek može odmoriti na pravi način, uz blizinu vode i mekoću peska.

Naš sagovornik voli da mesta koja posećuje upozna i kroz razne lokalne kulinarske specijalitete. Uvek volim da jedem lokalna jela i da pijem lokalna pića, to je i čar putovanja, potvrđuje Jovan i dodaje da restorani na Maldivima imaju odličnu ponudu, te da na menijima preovladavaju morski plodovi. Plantaže papaje ipak nije posećivao, jer ne voli grupne izlete, ali je zato stalno bio okružen palmama i plodovima kokosa sa svežim mlekom: To je prava stvar!

Uživajući u hrani i pogodnoj klimi, Jovan priznaje da je često zaboravljao na ostatak sveta, onaj van njegovog bungalova („beach vile“) i matičnog mu ostrva (atola), pa je zato vrlo retko proveravao elektronsku poštu ili posećivao društvene mreže. Kada je poželeo da se malo razgiba, igrao je golf i odbojku sa društvom, ostalim turistima i osobljem hotela. Ipak, najegzotičniji deo Jovanovog putovanja svakako je ronjenje i upoznavanje sa pomalo tajnovitom stranom Maldiva. Ronjenje je jedan od ključnih razloga njegovog vraćanja ovim ostrvima (raspolaže osmogodišnjim ronilačkim iskustvom i pod vodu odlazi sa zavidnim predznanjem, koje je potvrđeno sertifikatom). Ronio je čak i na Galapagosu, ali Maldive ipak posebno izdvaja. Do lokacija na kojima je bilo mnogo toga za videti išao je svakog drugog dana brodom i u nekoliko navrata imao nezaboravne „sastanke“ sa mantama i ajkulama.

Bio sam u prilici da čitav sat gnjurim sa 10 ogromnuh manti, raspona peraja oko 5 metara. Tako nežno su kružile oko moje grupe. Bile su stalno nadohvat ruke i prilazile su nam jako blizu. Nezaboravno!

Saznali smo da je Jovan istinski putosladukusac, koji na put kreće bez ikakvog straha, jer smatra da u suprotnom nikada ne bi ni video sveta. I pored toga, on ne voli suvenire i smatra da oni gube na svojoj vrednosti kada napuste sredinu iz koje potiču, pa se zato pre odlučuje za kupovinu raznih publikacija sa fotografijama destinacija. Omiljen mu je „Vodič za ronjenje na Maldivima“. Ipak, jedna velika bela školjka sa maldivskog pustog ostrva krasi policu njegove dnevne sobe. Kaže da ju je krišom poneo sa sobom, uprkos zabrani.

Jovan bi svakome preporučio da barem jednom u životu poseti Maldive i sopstvenim očima vidi jedinstvenu lepotu iznad i ispod nivoa mora, jer ostrva ovog bisernog arhipelaga navodno lagano tonu i jednog će dana potpuno nestati sa mape. On naročito savetuje mladim parovima da se upravo na plažama nekog od mnogobrojnih maldivskih atola zaruče ili stupe u brak, umesto da troše novac na gošćenje 200 ljudi na tradicionalnoj svadbi, od kojih polovinu verovatno i ne poznaju. Na ovaj način dobijaju i intimnu svadbu i medeni mesec: Two in one!

Columbo likes:

Na maldivskim ostrvima vlada nepisano pravilo zabrane nošenja obuće, koje je postalo moto pojednih rizorta i čitavih ostrva. Ovo ne predstavlja nikakav problem, već dodatno rasterećenje i uživanje. Mek i topao pesak je svugde – od plaže i bungalova do recepcije i restorana.

A sada reality:

Kada je reč o ceni jednog ovakvog putovanja, Jovan kaže: Vredi svaku paru! Boravak može koštati od 3000 do 30.000 evra za 14 dana, zavisno od rizorta. Mnogi tamo odlaze da bi se po povratku pravili važni, a drugi zbog avanture i odmora. Problem je što mnogi nisu baš najbolje informisani.

Moj Balkan – hrana i ljudi

Iskoristili smo ovu priliku, te smo sa Jovanom popričali i o njegovoj knjizi „Moj Balkan – hrana i ljudi“ (Mitt Balkan – Mat och människor). Pre nego što sam počeo da pišem, u švedskim knjižarama su se mogli naći kuvari iz svih delova sveta. Jedino su nedostajali recepti iz naših krajeva. Dosta mi je bilo i toga i pogrešne medijske slike o našem narodu.

Jednostavno, želeo sam da nas predstavim na pravi način i uspeo sam u tome, vrativši svima nama ovde u dijaspori neki ponos. Fotograf Bojan Stanić i ja smo odlučili da krenemo put Srbije i Republike Srpske, mog rodnog kraja. Kuvali smo, jeli, pili i fotografisali. Kada smo nakon svega pregledali nastale fotografije, osetili smo da možemo da napravimo nešto lepo, što do sada niko nije uradio. Tako je i bilo. Izdavanje ove knjige je bio moj mali san, a ona sada krasi sve švedske knjižare.

Eurosong

Na kraju, Jovan se dotakao i, u razgovoru sa njim neizostavne „Pesme Evrovizije“, naše predstavnice na ESC-u u Diseldorfu 2011. Nine Radojičić, ali i Željka Joksimovića, koji će braniti boje Srbije maja u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

O NINI RADOJIČIĆ – Nina Radojičić je Srbiji na ‘Pesmi Evrovizije’ dala nešto novo, sveže i optimistično. Onaj osmeh i glas je mene totalno začarao (Je l’ se tako kaže?). Bio sam hipnotiziran. Jedva čekam da čujem novosti iz njene radionice, vreme je. Dobio sam informaciju da priprema album i učešće u filmu o Beogradu Borisa Malagurskog. Želim joj sve najbolje! Promovisao sam je ovde u Švedskoj za vreme ‘Eurosonga’. Tako će biti i kada nam podari neku novu pesmu.

O ŽELJKU JOKSIMOVIĆU – Željko zna šta radi i opet će nam pokloniti nešto jako lepo, nešto što će imati njegov lični pečat. On ide na pobedu, inače ne bi ni učestvovao. Željko, make us proud!

Tekst intervjua sa Jovanom Radomirom je objavljen u trećem broju magazina Dobro jutro COLUMBO, koji je distribuiran širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. (Columbo, januar 2012)
>