FESTIVAL SLONOVA – Jaipur, Indija

  

Svake godine u čuvenom indijskom gradu Jaipuru, a u okviru svetski omiljenog Holi praznika, održava se i magično šareni Festival slonova. Jednog dana u toku marta meseca ulicama se šetaju „najlepše boje na najdivnijim životinjama“.

Najatraktivniji segment festivala slonova jesu Polo utakmica i ples slonova, dva odvojena takmičenja kada se u spomenutom sportu i plesu nadmeću najveštiji jahači sa svojim slonovima. Ipak, svakako najomiljeniji deo festivala jeste procesija kojom počinje, a kada se ulicama Jaipura, ali i još nekih gradova oblasti Rajasthan, šetaju slonovi koje su ponosni vlasnici bogato ukrasili i obojili.

Osim čudesnim bojenih kreacija, kao i jarkih tradicionalnih tkanina, na samim slonovima nalaze se i jhoolsitradicionalno napravljena sedla, ali i vrlo težak i ponekad jako vredan nakit za slonove. Ne bi bilo neuobičajeno kada bi posetioci festivala toga dana ugledali i, recimo, slonicu sa minđušama. Malo je poznato da se tada ulicama šetaju i obojene i ukrašene kamile, ali i konji, sve u društvu plesača u koloritnim nošnjama.

   

Najlepše dekorisani slon biva ovenčan priznanjem, a kasnije u toku festivalskog dana i slonovi budu posuti obojenim gulaal prahom, što je deo tradicije Holi festivala. Za ukrašavanje glava slonova zaduženi su isključivo njihovi Mahuti – jahači.

Festival slonova u Jaipuru smatra se jednim od najomiljenijih u Indiji, a žitelji oblasti u kojoj se održava vekovima smatraju da su slonovi simbol kraljevstva. Takođe, slonovi se dovode i u direktnu vezu s Budom, a po indijskoj mitologiji obožavane su kao svete i cenjene životinje.

  

Godinama unazad Rajasthan je bila omiljena destinacija kraljevskih glava koji su na slonovi dolazili u Amber palatu i uživali u koloritnim festivalskim svečanostima. Nažalost, upravo su te kraljeve tada najviše zabavljale borbe dva najjača slona, koje su imale tragičan kraj, ali je danas Festival slonova ipoak samo predivna manifestacija koja pre svih oduševljava turiste.

Centralna proslava festivala odigrava se poslednjih godina na Chaugan stadionu, gde se osim procesije odigrava i pomenuta polo utakmica. Zanimljivo zvuči, ali festival je u svojoj istoriji samo dva puta bio zabranjen, i to baš 2013. i 2014.godine zbog burnih protesta raznih svetskih udruženja za zaštitu životinja, čiji su aktivisti tvrdili da boja šteti slonovima i da su često ozleđeni igrama na festivalu. Nakon dobijanja svih dokumenata sa dokazima da je festival „bezopasan“ za slonove, turistička organizacija Rajasthana je od 2015.godine ponovo ulepšala Indiju ovim festivalom.

Indijci vole ovaj festival, ali naročito obožavaju slonove. Učestvovanje na festivalu smatra se prestižom, a magazin COLUMBO je ljubaznošću cenjenog fotografa Charles Fregera dobio priliku da vam predstavi fotografije upravo najponosnijih učesnika i čarobnih slonova.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Charles Freger.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana