AIR SERBIA – Beograd, Srbija

  

Sve popularnija nacionalna avio-kompanija AirSerbia predstavila je svoju „muzičku temu“ – autentičnu i originalnu kompoziciju koja će postati deo audi doživljaja svih njenih letova. Muzićka tema biće namenjena svim vernim i novim putnicima, nosi naziv Krila Evrope i delo je uvaženog domaćeg kompozitora Sanje Ilića.

Kompoziciju izvodi etno grupa Balkanika, a po rečima zaposlenih u Air Serbia, biće primenjivana prilikom svih događaja i aktivnosti kako bi njena melodija postala sastavni deo svakodnevnog života kompanije i simbol njenih vrednosti i porekla. U planu je da se tokom narednih godina, izvorna melodija periodično menja, sa ubacivanjem različitih elemenata, glasova i formi, razvijaće se i predstavljaće duh napretka i aspiracije nacionalnog avio-prevoznika, istovremeno ostajući verna svojoj suštini.

Kompozicija je uveliko postala sastavni deo svih letova AirSerbia i po svedočenjima, privukla je pažnju i naišla na pozitivne reakcije. Pronašavši inspiraciju u srpskoj tradiciji i kombinujući je sa elementima popularnih, modernih i elektronskih zvukova, ova muzička tema donosi jedinstvenu melodijsku liniju koja predstavlja avio-kompaniju i uvodi goste u posebnu atmosferu, boje i duh Srbije.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, je ovim povodom izjavio: Sanja Ilić i Balkanika nisu nepoznati Er Srbiji jer je njihova muzika već postala deo ukupnog iskustva putnika u našim avionima. Njihova muzika je sa nama od početka rada naše avio-kompanije. Zahvalni smo što, po prvi put istoriji avio-kompanije, imamo muziku koja je komponovana samo za nas, u koju su utkane naše vrednosti i poreklo i koja će predstavljati oblik izražavanja i oličenje naše avio-kompanije gde god da letimo. Sanja Ilić i Balkanika su otišli korak dalje i uložili svoj talenat i senzibilitet kako bi razvili zvuk koji je posebno posvećen Er Srbiji, a u isto vreme, predstavlja njenu zemlju i narod.

Sanja Ilić dodaje: Ovaj projekat nam je veoma drag i nosi sa sobom veliku odgovornost. Velika je čast kada jedan umetnik dobije priliku da kroz muziku izrazi svoju naciju i njene različite aspekte, kao i kompaniju koja je predstavlja. Naša zemlja pruža obilje inspiracija. Lako je uroniti u njena mnogobrojna čudesa, ali je teško sva obuhvatiti i opisati promene kroz koje prolazi. Zato nameravamo da proširimo osnovnu temu i razvijamo ovu muziku tokom dugog vremenskog perioda, uključujući različite inspiracije i ideje, proširujući je i razvijajući. Nadamo da će gosti i partneri Er Srbije, naočito oni kojima je ovo prvi kontakt sa našom zemljom, moći da se identifikuju sa ovom muzikom i da u njoj uživaju.

Ilić je jedan od  najistaknutijih kompozitora pop i rok muzike u regionu. Komponovao mnoge pesme za većinu najpoznatijih izvođača i dobio mnoge nagrade i priznanja na muzičkim festivalima u zemlji i u inostranstvu. On takođe piše muziku za pozorišta, filmove i televizijske formate, a tvorac je i najpopularnijih dela instrumentalne muzike u regionu. Sanja Ilić i Balkanika izvode tradicionalnu muziku Balkana u kombinaciji sa modernim elementima. Njihov opus kombinuje  tradicionalne zvuke regiona sa zvukom brojnih tradicionalnih instrumenata, izvodeći muziku koja obuhvata atmosferu Balkana u novom odelu za novi milenijum.

Tekst: Obrada – Columbo, Photo: AirSerbia.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

 
>