Reka LOARA – Francuska

Zamislite da sa porodicom ili prijateljima provedete magičnih sedam dana ploveći dolinom čudesne reke Loare. Legendarni dvorci, predivan krajolik, vinogradi, voćnjaci, gostionice i pregršt avantura. Krstarenja kanalima Loare jesu najlepše rečne plovdibe na kopnenom delu Evrope.

Iako svako od nas pri pomenu pojma krstarenje prvo pomisli na velike prekookeanske luksuzne brodove, ovaj izraz ima sasvim drugačije značenje u magičnoj Francuskoj. Ova zemlja, bogata istorijom, tradicijom, divnom gastronomijom i fascinantnom arhitekturom, čuva i običaje možda najlepših krstarenja na tlu Evrope.

Reka Loara je svetski poznata po dolini kojom teče i u kojoj se uzdižu možda najlepši dvorci na svetu. Nekada davno, čuveni Leonardo da Vinči bio je angažovan od strane francuskog kralja Fransoa I da svojim idejama unapredi progres kraljevske Francuske. Brojne njegove ideje otišle su u zaborav, ali ona o spajanju reke Loare sa kraljevskim rezidencijama i pre svega sa rekom Senom koja teče kroz Pariz, donela je izume koji su i danas vredni. Leonardo je izumeo rečne kanale i prevodnice koji su i danas primer lepote Francuske. Ovim kanalima svakodnevno plovi više čamaca, jahti i malih brodova. Kanali se prostiru duž cele zemlje, ali su oni koji teku pored Loare najpoznatiji po prirodnim lepotama.

Danas se krstarenje ovim kanalima smatra nezaboravnim doživljajem i brojne agencije i privatne kompanije nude turistima mogućnost iznajmljivanja jahte i višednevnog uživanja u romantičnoj plovidbi.

 

Ljubitelji pecanja dobijaju privremenu dozvolu za uživanje u ribolovu, a ukoliko ste ljubitelj lova na patke a u toku je sezona navedenog lova, čeka vas i privremena dozvola za spomenute sportske zabave. Cena ovih dozvola je simbolična, ali je rentiranje opreme znatno skuplje.

 

U proseku se nedeljno može ploviti oko 36 sati, što bi vam za period od sedam dana omogućilo da pređete čak do 180 kilometara. Ovakav tempo plovidbe ostavlja mnogo vremena za šetnje, obilaske, dok se najviše vremena gubi na prevojnice i prolaz kroz kapije istih.

Ukoliko ste u nedoumici oko svoje maršrute plovidbe, na raspolaganju su vam već dobro poznate rute – ona kojom se obilaze sjajni vinogradi ili najlepši dvorci, pa čak i ruta namenjena samo ljubiteljima šampanjca, ili porodicama koje su željne zajedničkih vožnji biciklima.

Svako ko se odluči za iznajmljivanje broda biva do detalja upućen u način na koji ta jahta plovi i kako se njome upravlja. Gost prolazi kroz kratku i sasvim dovoljnu jednočasovnu obuku, nakon čega je spreman da sasvim sam, bez skipera ili pomoćnika, plovi kanalima narednih dana. Obuka je vrlo jednostavna, a upravljanje brodom je još jednostavnije. Najveća pažnja se posvećuje učenju čitanja mapa, upravljenju radio-stanicom i navigatorom, ali i načinima na koji se ulazi i izlazi iz prevojnica u kojima se jahta spušta ili podiže, u zavisnosti od nivoa vode u kanalu.

Pojedine kompanije iznajmljuju brodiće sa svim potrebnim sitnicama koje ugodnu plovidbu znače. Od prepunog frižidera do bicikala na palubi, ili seta za romantične večere i piknike. Ipak, uobičajeno je da se gosti sami pripreme za boravak na jahti i sami sa sobom donesu hranu, dok je posuđe na raspolaganju u sasvim pristojno opremljenim kuhinjama. Brodovi poseduju ćebad, posteljinu, alat, mape, brošure i naravno – šampanjac dobrodošlice. Cena iznajmljivanja jednog broda kreće se od 300 eura za 7 dana pa naviše. Da li je potrebno da naglasimo da se cena odnosi na brod, a ne na broj osoba? Jedna četvoročlana porodica na ovaj način može uživati u sedmodnevnom vanserijskom boravku na različitim lepim lokacijama doline Loare.

Columbo likes:

Turista koji iznajmi brod sam odlučuje o pravcu kojem će ploviti, a preporuka se odnosi da smer bude ka čuvenim dvorcima ili slikovitim pejzažima. Plovi se veoma sporo, što je i idealno za uživanje u pogledima i panoramama. Plovidba je apsolutno bezbedna i gotovo je nemoguće ne mimoići se sa jahtama koje dolaze iz susednog pravca. Tokom noći sami odabirate mesto gde ćete se ukotviti, a najbolje je to uraditi pored nekog sela koje često obiluje rustičnim restoranima ili fenomenalnim vinskim podrumima.

A sada reality:

Jahte ili brodići mogu primiti od 2 do 8 osoba, u zavisnosti od veličine broda i unutrašnjih kabina. Dodatni troškovi odnose se na gorivo koje u proseku košta oko 5 eura po satu plovidbe. Kako god da saberete i oduzmete, celokupna cena ovog uživanja je sasvim povoljna. Na internetu podražite kompanije koje se bave iznajmljivanjem ovih brodića, a mi vam preporučujemo Le Boat ili Locaboat, ili jednostavno u pretraživaču ukucajte Loire canal cruises i potražite vama zanimljive veb-stranice.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Le Boat, Locaboat, Rhone sur Loire Tourism.

Copyright ©2012. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>