MAJA VOLK  |  Intervju vodio: Ivan Kalauzović Ivanus

Maja Volk je jedno od omiljenih TV lica i njene reči se čuju, primete i zapamte. Posvećena je borbi – za najdraže, za zdrav život i za prave vrednosti koje nas čine srećnim, bogatim i nikada usamljenim. Specijalno za magazin COLUMBO, Maja govori o svom nezaboravnom putovanju za Zanzibar i o smirujućim trenucima koje je provela sama sa okeanom.

Najdraža destinacija naša sagovornice, kojoj je i odlučila da posveti najviše prostora u razgovoru sa nama, je Zanzibar, ostrvo smešteno u Indijskom okeanu. Zanzibar je sastavni deo Tanzanije, istočnoafričke države koju na istoku zapljuskuje Indijski okean. O istoriji ovog ostrva Maja kaže: To je bio put roblja…Najkraći rat ikada vođen je na Zanzibaru (Britansko-zanzibarski rat, prim. aut.). Trajao je samo 45 minuta. 

Odlazak na Zanzibar predstavljao je za mene fizičko, ali i duhovno putovanje, nakon kojeg sam izgubila želju da budem običan izmoreni turista koji non-stop juri da nešto vidi. Tamo sam se bavila sobom i uspela sam da ostvarim harmoniju sa prirodom. To je toliko dragoceno iskustvo, da sam prosto morala da ga podelim sa vama. Deset dana sam bila bosa, bez naočara, nisam videla staklo, plastiku, metal, pa ni ljude. Sama, sa okeanom ispred sebe, uživala sam u dugim šetnjama po belom pesku. Ustajala sam u cik zore, a na počinak odlazila zajedno sa suncem. Vežbe, masaža i plivanje sa delfinima. Ja od toga živim već godinu dana.

Zanzibar je raj iz kojeg smo otišli, a ja se još pitam zašto. Svakog jutra sam pila po pola litre gustog šejka od sveže papaje, manga, banane, kokosa, ananasa… Jela sam lubenicu, dinju i marakuju za doručak. Nakon plivanja, predveče, počastila bih se zanzibarskom salatom posutom mojim mlevenim semenkama. Na hranu sam za deset dana potrošila samo 49 evra.

Maja je na Zanzibar putovala krajem februara 2011. godine, a sve je prethodno organizovala putem interneta. U Beogradu je tada još uvek bio sneg. Za Zanzibar sam krenula preko Rima, Adis Abebe i Dar es Salama. Godinama sam planirala takav put, a moj učitelj Gruja me je posebnim vežbama, korak po korak, mentalno pripremio za sve prijatnosti ili neprijatnosti koje su me očekivale. U Rimu sam avion koji je trebalo da stigne iz Amerike čekala satima. Ispostavilo se da je u kvaru. Uplašila sam se da ću propustiti let iz Adis Abebe za glavni grad Tanzanije, te sam stanje proveravala internetom. Na kraju je ipak ispalo sve kao treba. Provela sam ukupno 12 sati na tri leta, a snagu mi je davao moj vegetarijanski obrok, istini za volju ne baš mnogo ukusan, i unapred pripremljene semenke, suvo voće i sok od 11 vrsta različitog voća i povrća. Obukla sam se u slojevima, jer sam sa minus 10 išla na plus 30!

NASTAVAK pročitajte u štampanom izdanju magazina COLUMBO. Potražite nas na svim kioscima i kod svih kolportera Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
>