CAU RONG – DRAGON BRIDGE – Da nang, Vijetnam

Na velelpnoj reci han u Vijetnamu, u mestu Da nang uzdiže se most koji se smatra najvećim zmajem na svetu. Most Zmaj, kako u prevodu znači ime ove građevine jedna je od najčuvenijih vijetnamskih turističkih atrakcija.

Konstrukcija mosta započeta je leta 2009.godine i nakon naredne tri godine svetu je predstavljeni grandiozni zmaj na mostu dugačkom tačno 666 metara. Iako se ovaj broj (p.a. 666) u zapadnoj kulturi smatra „simbolom đavola“, Vijetnamcima nije predstavljao nikakvu sličnu simboliku, ali lokalni turistički vodiči zapadnim turistima s radošću u svojim pričama povezuju navedeni broj i činjenicu da zmaj na mostu „bljuje vatru“. Ipak, jedina sprega mosta i pakla je ukoliko na njemu nastanu nesnosne saobraćajne gužve.

  

Most je širok 37.5 metara i na njemu se pružaju 6 saobraćajnih traka. Nalazi se na pravcu ka aerodromu, tako da je neizostavni prizor svakom putniku koji doputuje u Da Nang. Most su projektovale i gradile američke kompanije.

Most je u noćnim satima uvek različitom bojom osvetljen, ali najveća zabava na njemu jeste spektakl „bljuvanja vatre“ koji se, uz pomoć tehnoloških dodataka, obavlja u danima vikenda tačno u 21h uveče.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>