RESAVSKA PEĆINA – Despotovac


Nedavno je proslavljeno 40 godina otkako je za posetioce otvorena Resavska pećina, najlepše prirodno bogatstvo u podzemlju Srbije. Svečani jubilej bio je povod da i COLUMBO zaviri u elegantno uređene hodnike i prolaze pećine koja je obeležila mnoge generacije školaraca koji su upravo u njoj saznali mnoge zanimljivosti o speleologiji i prirodnim naukama.

                   
Resavska pećina se nalazi tek na 20 kilometara od Despotovca i u neposrednoj je blizini planine Beljanice koja obiluje prelepim vodopadima. Nastala je još u ledenom dobu, a nakon pronalaska nazvana je Divljakovačka pećina po obližnjem polju. Unutrašnjost pećine krasi živopisan nakit od stalaktita i stalagmita koji je vidljiv na savršeno uređenoj i bezbednoj stazi dugoj 4,5 kilometara. Šetnja pećinom često znači i penjanje i saginjanje, ali i vrlo zabavnu avanturu koja je ulepšana modernim sistemom osvetljenja tako da će svi novi posetioci pećine možda u najlepšem svetlu sagledati brojne čuvene odaje, pa čak i veliku podzemnu koncertnu d  voranu.
Na ulazu u pećinu nalazi se simpatičan restoran, kafić i nekoliko prodavnica suvenira, ali i predivni prirodni ambijent okoline sela Jelovac. Turistima su na raspolaganju stručni vodiči i zagarantovana im je bezbedna šetnja koju prate sigurnosne kamere.

 

Columbo likes:
Kada je otkrivena pre oko 50 godina, Resavska pećina je smatrana jednom od najlepših pećina u Evropi. Postala je mezimica medija tadašnje Jugoslavije, a posećivale su je grupe turista iz brojnih zapadnoevropskih zemalja. Unutrašnjost pećine krasi idealna hladovina od uvek standardnih 7ºC.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Ivan Strahinić.

>