KLINCI VILLAGE RESORT – Klinci, poluostrvo Luštica, Crna Gora

Na samom zapadu čudesnog poluostrva Luštica, koja je jedan od simbola Boke Kotorske, okrenuto ka jugu i prelepim panoramama Jadrana, nalazi se selo Klinci u kojem se uzdiže iznenađujuće lep hotelski kompleks Klinci Village rizort, čudesna moderna bajka savremenog hotelijerstva i carstvo mirisa limuna, lavande i ruzmarina. Magazin COLUMBO posetio je ovaj rizort u želji da otkrijemo kojim čarima ovo mesto opčinjava najveće putosladokusce i poštovaoce hedonizma na obali Crne Gore.

  

Klinci Village rizort nastao je 2008.godine u selu okruženom višedecenijskim maslinjacima. Želja da se davnašnji dom pretvori u najlepši kutak poluostrva stvorila je hotelski kompleks od 6 luksuznih apartmana, sa restoranom i barom, otvorenom terasom i dva prekrasna infinity bazena. Apartmani stilom podsećaju na raskoš viđen u inostranim home decoration magazinima, ali sve ipak odiše domaćom atmosferom koja je skrivena u nezaboravnom etno ambijentu. Na velikoj kružnoj otvorenoj terasi Guvno održavaju se brojne lokalne manifestacije, ali je i idealno mesto za uživanje u gastronomskim čarima lokalne kuhinje, svetskih specijaliteta, a sve začinjeno fantastičnim pogledom na pučinu. Ono što Klince već čini posebnim jesu ubedljivo najviše ocene koje mu dodeljuju najugledniji travel portali, ocene koje do sada nisu ostvarili ni mnogo bogatiji i širom sveta poznatiji hoteli, ili turistički biseri obale Jadranskog mora.

  

Jedno od najinteresantnijih crnogorskih sela na poluostrvu Luštica, godinama je bilo u komšiluku vojnih poligona i prostora koji su, zbog potreba nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, bili zapušteni i nepravedno zaboravljeni. Luštica je upravo zbog toga bila i zabranjena za strance. Čak 45 godina selo Klinci je bilo napušteno i prepušteno zubu vremena, a o lepoti okolnog krajolika niko nije ni pričao jer je vera u lep život na padinama Luštice bila gotovo izgubljena. Svedoci priča tog vremena govore da su poslednje porodice Klince napustile možda i zbog „pritisaka tadašnje komunističke vlasti“, koja nije bila blagonaklona prema bogatstvu ovdašnjeg vrednog naroda. Kaluđerovići, jedna od nekoliko familija koja je živela u Klincima posedovala je davne 1936.godine čak oko 3000 stabala maslina i bili su jedni od najuticajnijih proizvođača maslinovog ulja, ali i oni su pritisnuti „novim vremenom“ napusili svoja ognjišta. Pridružili su se mnogima koji su otišli put gradova, nemoćni da nastave život na selu gde je bilo zabranjeno imati ispomoć u radnicima, držati koze i drugo. Kaluđerovići su se nastanili u Kotoru, živeli novim životima, dok se 2008. godine, a nakon odlaska vojske s Luštice, u Klince nije vratio jedan od najmlađih članova porodice Bogdan Kaluđerović, koji je nakon studija i brojnih avantura poželeo da rodnom selu podari novi život. Osim novog života, Bogdan će Klincima podariti i hotel koji lagano postaje nova turistička zvezda Crne Gore.

Bogdan Kaluđerović„Moja prva ideja bila je da renoviram jednu nasleđenu kuću, ne bih li ovde ponekad dolazio s porodicom“, govori za COLUMBO Bogdan Kaluđerović. „Pre nego što smo se uselili u tu prvo renoviranu kuću, naišli su slučajno neki stranci i upitali nas da li mogu da odsednu u njoj na jedno tri dana? Potom su nam ostali u gostima čak 47 dana. Ova epizoda rodila je i ideju da renoviramo još jednu kuću ne bismo li u njoj napravili apartmane za goste slučajne putnike i namernike. Čim je drugo renoviranje bilo završeno, iznenada su se pojavili predstavnici jedne britanske turističke agencije koji su, na našu nevericu, izrazili želju da smeštaj rentiraju za potrebe svojih putnika na 6 meseci“. Prvi susret s Klincima poklopio se s njihovom namerom da „etno turizam“ razvijaju i u Crnoj Gori, što ih je i potaklo da Bogdana upitaju da li bi mogao da na imanju podigne i bazen. Gosti su postali redovni, a već naredne godine poželeli su još smeštajnih kapaciteta, te je Bogdan renovirao čak 5 od ukupno 9 nasleđenih kuća u ovom delu sela Klinci, koje su deo današnjeg Village rizorta. Prelepo dizajnirani ambijenti danas obiluju sa 5 km uređenih pešačkih staza i dva infinity bazena sa pogledom na plavo more.

  

Namera rizorta je da se uklopi u opšti trend razvoja turizma u Boki Kotorskoj, a to je biti dostupan svim svojim uslugama tokom čitave godine, a ne samo u toku letnje, ili prazničnih sezona. Po rečima Bogdana Kaluđerovića ponosno se ističe ispunjenost hotelskih kapaciteta tokom zimskog perioda i zimskih praznika i uloga rizorta u činjenici da turizam u Crnoj Gori ne bi trebalo da bude više samo „ležaj“, već i obilje sadržaja koje hoteli mogu da ponude gostima, što je upravo slučaj sa Klincima. Interesantno je da je upravo ovde početkom leta održan prvi Cruise Porter u Crnoj Gori, specifična modna revija pet regionalnh dizajnerki, ali i prilika da se ovdašnjoj javnosti predstave i modeli čuvenog Kavalija. Ova manifestacija dovela je priču o hotelu Klinci na stranice italijanskog magazina Vogue, ali i drugih evropskih časopisa. Ipak, vlasnik hotela više ističe njemu dražu činjenicu da regionalni mediji priznaju rizortu status „nove turističke zvezde Crne Gore“, što njemu i osoblju mnogo više imponuje jer – Ukoliko niste prepoznati u svom komšiluku, onda niste poznati uopšte.

  

Gostima iz regiona predstavljen je i program produženog boravka, a i inače brojnim aktivnostima Klinci pružaju posebnu pažnju gostima s prostora bivše Jugoslavije, ali utiču i na promociju brojnih regionalnih proizvoda svojim inostranim gostima.

Klincu su prvi difuzni hotel u Crnoj Gori, raspoređen u pet različitih objekata u selu, ali su i samoodrživi kompleksgde se sakuplja kišnica, koristi solarna energija i održava šumska okolna oblast odakle se samo otpadno drvo koristi za potrebe grejanja. Čitav kraj je, verovali ili ne, sa još uvek nedovoljno razvijenom infrastrukturom, putna mreža nije kvalitetno razgranata, uz nedostatak vodovoda i kanalizacije. Ipak, svuda u okruženju nalaze se primeri proizvodnje organske hrane, a sve u ambijentima bogatim tradicijom. Malo je poznato da se u selu uzdiže i najmanja pravoslavna crkva koja je posvećena čuvenom prosvetitelju Svetom Savi, prema legendi podignuta u toku samo jednog dana i to prvog dana Nove 1799.godine.

  

Ljubiteljima zabave može biti interesantno da se u Klincima nalazi i prvi Escape room podignut u Crnoj Gori, interesantan i širom sveta sve popularniji vid zabave. Ovo je mesto gde gosti hotela u toku određenog vremena rešavaju „drevnu zagonetku“ u staroj seoskoj kući sa kulom, gde ih po pronalaženju rešenja igre očekuje spas i izlaz, novi izazovi, ali i interesantna nagrada. Oko 80% zagonetki smešteno je u kući s kulom, dok je preostali broj pitanja skriven negde na imanju. Kula u toj kući potiče iz 17. veka i namenjena je bila skrivanju usled iznenadnih napada Ulcinjskih gusara. Inače, bogato primorje poluostrvoa Luštica vekovima je bilo meta nemilosrdnih pirata iz Ulcinja, ali i hajduka sa severa Crne Gore.

  

Jedna od čari Klinci Village rizorta jeste magija skladnog i modernog dizajna, koji je uklopljen u atmosferu tradicionalno gostoprimljivog ognjišta. Na svakom koraku vidljivi su životni detalji, od prelepog psa Otto-a, maskote hotela koji uživa u hladovini, preko ušečerenih višnji u teglama na osunčanoj terasi, pa sve do, recimo nasmejane zabave mlade porodice koja uživa na nekom od bazena. Klinci su sastavni deo najvažnijih booking sajtova i kompanija na svetu, od AirBnB-a pa sve do čuvenog Booking.com portala koji je upravo ovom rizortu dodelio vrtoglavo visoku ocenu 9.1 za 2015.godinu, a po najavi ista će biti uvećana tokom 2016. Pomenuta ocena je matematički prosek ocena stvarnih gostiju i njihovih kritika i iskustava, a travel industrija je s posebnim uvažavanjem ceni.

Klinci su danas i stecište brojnih seminara, team building okupljanja i raznoraznih privatnih svečanosti. Suprotno svim pr običajima hotela širom sveta, u Klincima, što je i inače čest slučaj u regionu, ne otkrivaju imena poznatih stranih, ili domaćih ličnosti koji su bili gosti hotela. Magazin COLUMBO ipak otkriva da je jedan od gostiju hotela, tokom svog nedavnog boravka na Crnogorskom primorju, bio i legendarni TV kuvar, čuveni Britanac DžejmiOliver.

Gosti hotela bili su i džez umetnica Lena Kovačević, jedna od specijalnih gošći modnih svečanosti, dok je svoje kulinarsko umeće ovde dokazivao i muzičar i TV lice Miki Perić. Zanimljivo je da je u hotelu svojevremeno odsela i grupa gostiju koja je organizovala tzv. Silent Yoga Retreat kamp – pet gostiju koji sve vreme boravka u hotelu nisu progovorili ni jednu jedinu reč, sem u određeno vreme. Bili su smešteni u 5 hotelskih kuća, ćutale sve vreme sem dva puta dnevno po 30 minuta, opisuje nam njihov boravak Bogdan Kaluđerović. „Petog dana imali su kasni check put, a tog dana moj gost bio je i jedan kuver prijatelj koji je tada baš ovde pripremao gulaš od 5 vrsti mesa. Dvoje od pomenutih gostiju „ćutologa“ nisu odoleli mirisu specijaliteta, propustili su svoj let i produžili boravak u našem društvu uživajući u vinu, rakiji, hrani i naravno – priči.“

  

Prve nedelje avgusta u Klincima se reprizno organizuje Hercegnovski filmski festival, što je mix možda najinteresantnijih filmskih projekcija na obali Jadrana, a filmovi se projektuju na velikom platnu u porti crkve Sv.Arhanđela Mihaila sa oko 150 stolica. Posetioci uživaju u filmovima besplatno, a to je samo jedna od brojnih pomoći Turističke organizacije Herceg Novi, čijoj opštini pripadaju Klinci, u kulturnom i turističkom oživljavanju jednog od najlepših jadranskih poluostrva. Hotel je za ovo leto najavio i organizaciju prvog specifičnog džez festivala, uz organizacionu pomoć poznatog švedskog umetnika i fotografa Matsa Nordstroma, koji inače živi nekoliko kuća udaljen od rizorta Klinci. Umetnik, poznat i kao nekadašnji asistent legendarnog Endija Vorhola, trebalo bi da u specifičnom ambijentu, uz džez muziku, posetiocima predstavlja džez note i umetnost svojih gostiju i prijatelja iz celog sveta. Ipak, najveći uživaoci u čarima netaknute prirode i vrhunskog hotelijerskog luksuza ovde će pravi raj pronaći tokom jeseni, kada počinje berba maslina. Tada gosti rizorta imaju priliku da sami učestvuju u berbi, a od maslina koje sami naberu u nedaleko udaljenom selu Tići, u predivnom domaćinstvu Morića, biće im spremljeno maslinovo ulje, s posebnim mirisom, ukusom, ali i ličnim pečatom.

    33

Jutra u Klincima su veličanstvena, a pogled se pruža na sam ulaz u Boku Kotorsku, sve do poluostrva Prevlake. Ipak, Village rizort je okrenut ka jugo-zapadu i time je idealno mesto za uživanje u najčarobnijim zalascima sunca na ovom delu Jadranske obale. Do sada su mnogi od gostiju bili avanturisti željni šetnji po prekrasnom krajoliku, dok ljubitelji kupanja na moru mogu uživati na nekoliko ne tako udaljenih plaža – Žanjic je na 8 km, Almara Beach klub u Oblatnom je na 10 km, dok su Rose udaljene svega 3 kilometra od Klinaca. Ljubitelji gradskih tradicija i ambijenata uvek mogu skoknuti do čuvenih crnogorskih letovališta Tivta, Kotora, Herceg Noviog lii Budve, koji su svi na manje od sat vremena vožnje udaljeni od ovog dela Luštice.

32  

Gostima je na raspolaganju i konsijerže usluga i organizovanje brojnih izleta, od posete ostrvu Mamula i nekadašnjem zatvoru na pučini, poseti plažama kod Žanjica i u Rosama sa pogledom na Herceg Novi, plovidbi do čuvene Plave špilje, pa sve do uživanja u organskom uzgoju hrane na farmi Morića, čuvenoj po fantastičnom maslinovom ulju. Klinci su imali priliku da budu i scenografija predivnih venčanja, početna stanica u otkrivanju lepota Crne Gore, ali i krstarenja u okolnim zalivima. Gastro uživanje u Klincima ipak se smatra ultimativnim doživljajem, a namernice koje se koriste za pripremu specijaliteta se uglavnom uzgajaju na okolnom imanju i sve su organskog porekla. Skriveni raj za sva čula smešten je u glavnoj zgradi rizorta gde se nalazi konoba s restoranom, kreirana u ambijentu starog mlina u kojem se skupljaju pampuri iskorišćenih boca vina, okružena mirisom knjiga i najboljih mediteranskih specijaliteta.

Ukoliko ste ikada maštali o „mirnoj luci“, mestu gde je sve podređeno najlepšem odmoru, čarobnom pogledu na more, ukoliko ste sanjali o skrovištu koje će vas sakriti od modernog užurbanog sveta, a vama otkriti poglede na najlepšu prirodu i omiljeno more – onda su Klinci vaša destinacija.

Klinci su spokoj, masline, mirisi i more.

08

Tekst: Dragan Gulić, Photo: Dragan Gulić, Columbo Archive, Klinci Village Resort.

Reportaža je nastala kao deo press ture u organizaciji TOP ONE agencije za marketing i konsalting iz Zemuna. Zahvaljujemo Ambasadi Crne Gore u Beogradu, Turističkoj organizacije Crne Gore i gradova Herceg Novi, Kotor i Tivat, kao i Ireni Eklemović i Ireni Stolić – TOP ONE, na organizaciji i realizaciji putovanja.

Copyright ©2016. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana