JINGZHOU – provincija Hubei, Kina

Nedavno je u kineskom gradu Jingzhou, središtu provincije Hubei, otkriven novi i jedan od najvećih spomenika na svetu – kolosalna statua Guan Yu-a, drevnog kineskog boga rata. Spomenik teži neverovatnih 1320 tona, a figura bradatog boga dominira krajolikom grada sa svojih 58 metara visine.

Po kineskom predanju, Guan Yu je živeo davno, tokom perioda kog istoričari opisuju kao Tri kraljevstva koje je trajalo od 183. do 220.godine nove ere, a u pričama ga slave kao nekog ko je neustrašivo uništavao neprijatelje običnog naroda. Borio se svojim čuvenim kopljem koje je imalo sečivo u obliku petlove kreste. Guan Yu je stvarna istorijska ličnost i ipak bio je samo general vojske svoga bliskog rođaka vladara, čija je hrabrost potom pisala legende o njemu. Nakon propasti imeratora Han dinastije, Guan će sa svojom braćom probati da bitkama povrati slavu i moć pomenute disnastije. Vekovi ga pamte i poštuju ne samo kao simbola borbe i ratovanja, već pre svega i kao „boga bogatstva“. Guan Yu ostaće upamćen i kao jedan od najvećih heroja u istoriji Kine.

Meštani milionskog grada, ali i sve brojniji turisti u čudu se dive grandioznoj statueti i njenom „dinamičnom“ izgledu. Novi betonski džin smešten je u parku koji takođe nosi ime po slavnom vojskovođi. U sredini parka je statua koja je visoka 48 metara, dok je postament visok tačno 10 metara. Više od 4000 bronzanih traka prelepljeno je preko skulpture od 1320 tona ne bi li ista dobila taj čudesni bronzani sjaj, naročito na čuvenom koplju sa sekirom koja je u legendama opisivana kao „Sečivo Zelenog zmaja“. Ogromno koplje sa sekirom teži oko 136 tona, po navodima kineske agencije Sina i CCTV News kanala.

Sam postament na kojem se uzdiže ovaj novi kineski džin, kreiran je da izgledom podseća na veliku ratnu lađu, a izraz lica i pokret tela čuvenog Guan Yu-a napravljen je da asocira na njegovu hrabrost, neustrašivost i nameru da se bori čak i protiv talasa. Unutar postamenta smešten je muzej posvećen omiljenom junaku i periodu Han dinastije na velikom izložbenom prostoru od 8000 m2. Statua je za 2 metra viša od poznatijeg Kipa slobode u Njujorku (postament Njujorške satue visok je čak 47 metara).

Još u toku izgradnje statue ona je postala predmet raznih kontraverzi, ali i osporavanja njene vrednosti i svrhe. Od priča da je njeno podizanje bespotrebno trošenje novca i vremena, pa do beskrajnih rasprava na temu vere i religije i značenja ovog „boga“ u životima modernih Kineza. Istina je da će kolosalni Guan Yu vremenom postati značajan za promociju kulture ove čudesne zemlje, a možda će u godinama koje slede pokazati i svoje druge prednosti. Najsmešnija činjenica jeste da su mnoga deca u Kini, nakon otrivanja statue, pomislila da je reč o „liku iz njima dragih video igrica“. Inače, Guan Yu glavni je lik u brojnim kineskim operama, o njemu su snimljeni brojni TV i bioskopski filmovi, pa čak i manga crtaći. Poslednjih godina omiljeni je karakter na kineskim puzlama, ali i u pomenutim video igricama.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, CCTV News.

Copyright ©2016. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana