BEOGRAD – Srbija

Prvog vikenda aprila i ove sezone počinju tradicionalni organizovani autobuski obilasci glavnog grada, ali i sada već čuvena tura obilaska dvorksog kompleksa na Dedinju. COLUMBO vam predstavalja najvažnije informacije o obilascima Beograda i Starog i Belog dvora

Polazak otvorenog turističkog autobusa je svakog dana u 11, 13 i 17 časova sa Trga Nikole Pašića – obeleženo stajalište za turistički autobus u zoni Pionirskog parka. Trajanje razgledanja je 70 minuta, na 5 jezika – srpski, ruski, engleski, francuski i nemački. Cena karte je 600  dinara za odrasle, a 400 za decu do 12 godina, a mogu se kupiti u TIC Turističke organizacije Beograda(Knez Mihailova 5), u predstavništvu BS Tursa (Savski trg 1 a), ali i u autobusu pre početka razgledanja. Maršruta za panoramsko razgledanje beograda obuhvata – Bulevar kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, Dr. Milutina Ivkovića, Trg Oslobođenja-Autokomanda, Bulevar oslobođenja, Trg Slavija, Kralja Milana, Terazije, Kolarčeva, Trg Republike, Vasina, Uzun Mirkova,  Tadeuša Košćuškog, Cara Dušana, Bulevar vojvode Bojovića, Pariska, Kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankov most, Bulevar Nikole Tesle, Ušće, Bulevar Mihaila Pupina, Brankov most, Prizrenska, Terazije, Bulevar kralja Aleksandra. Postoji mogućnost i za vezane panoramske vožnje otvorenim autobusom i brodom, gde cena karte iznosi 1.200 dinara za odrasle i 600 za decu do 12 godina. Razgledanje je uz pratnju licenciranog turističkog vodiča. Razgledanje brodom obuhvata oko 20 km obale Save i Dunava, a počinje i završava se kod splava Gabbiano. Minimalni broj za realizaciju svakog ponaosob obilaska je 10 osoba.

Dvorski kompleks u Beogradu, kojeg je prošle turističke sezone obišlo preko 15 000 domaćih i stranih turista, otvoren je za organizovanu posetu od početka aprila, a u 12. po redu sezoni svoje kapije otvara od 4. aprila do 31. oktobra 2015. godinesvake subote i nedelje, u dva termina, od 10.30 i 13.30 časova. Autobusi za razgledanje Dvorskog kompleksa na Dedinju kreću sa Trga Nikole Pašića. Grupa posetilaca može biti najviše 50 osoba i posete će biti organizovane isključivo preko Turističke organizacije Beograda, a prijavljivanje je najkasnije 2 dana pre razgledanja, uz ličnu kartu ili pasoš, u Turističko informativnom centru TOB, u Knez Mihailovoj 5. Kontakt je omogućen na 011/ 2635-622; dvorskikompleks@tob.co.rs ; www.tob.rs Cena razgledanja na srpskom jeziku je 450 dinara, dok se obilazak dvorskog kompleksa na engleskom jeziku zakazuje putem mejla navedenog mail-a i uključuje drugu cenu obilaska. Obilasci Kraljevskog (Stari) i Belog dvora i dvorske kapele organizavani su tako da se posetioci uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom ovog zdanja u dvočasovnom trajanju.

Tekst: TOB – obrada Columbo, Photo:Columbo Archive, TOB.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>