LISABON – Portugalija

Prestonica Portugalije omiljena je tursitička destinacija, ali je proteklih godina postala i atraktivna turistima koji su „lovci na najoriginalnije grafite“. Lisabon je iznenada ulepšan grafiti umetnošću koja nastaje od odbačenog đubreta i otpada, a sve zahvaljujući vizijama sada već širom sveta poznatog umetnika pod imenom Bordalo II.

Artur Bordalo, sada sa već ustaljenim načinom potpisivanja Bordalo II, svojim delima, po sopstvenim rečima, odaje poštovanje dedi koji je davno slikao Lisabon. Artur, za razliku od svog dragog pretka, daruje Lisabonu neverovatne „slike“.

Kao drugi umetnik u porodici, svom prezimenu je dodao nastavak II, a svojim delima darovao je sopstveni pečat. Opčinjen propadanjem ogromne količine otpada i đubreta, koje „umire na ulicama Lisabona“, ovaj kreativni grafiti umetnik došao je do zabavne ideje – od otpada kreira figure životinja koje potom sprejevima boji i od njih pravi veličanstvene prizore.

Najpoznatije grafiti instalacije i 3D murali Bordalo-a II jesu one koje podsećaju na svima drage životinje, a građani glavnog grada Portugalije uvereni su da im je umetnik ovim poklonio i nov i jedinstven „zoološki vrt“.

Pre ovog projekta Artur Bordalo opčinio je Lisabon oslikavajući železničke koloseke svuda po gradu, praveći od pruga zabavne slike poput notne sveske i sl. Ove unikatne slike i figure postale su naročito omiljene među turistima koji su inače opčinjeni šarmom Lisabona koji se retko kada može dobro opisati rečima, već isključivo doživeti.

Umetnost crtanja i slikanaja grafita u Lisabonu je jedna od najcenjenijih, a neretko grafiti upotpunjuju lepotu vizura na idilične kvartove ovog grada. Bordalo II je sasvim sigurno Lisabon učinio još interesantnijim.

COLUMBO vam predstavlja ovu svojevrsnu menažeriju Lisabona i 3D grafiti umetnost Artura Bordaloa, koju je on, zbog otpada kog koristi, nazvao „odbačenom kulturom“. Na nekim fotografijama možete i videti umetnika, a zabavno je znati da je popularnost njegovih „životinja“ dovela do toga da iste na svojim zidovima naručuju i različite firme ili prodavnice u Lisabonu.

Tekst: Columbo, Photo: Artur Bordalo.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana