HOLANDIJA, AUSTRIJA, ŠPANIJA

COLUMBO vam predstavlja Top 3 letnje destinacije koje oduševljavaju turiste naviknute na novine, zabavne destinacije i atrakcije koje će im obeležiti uživanje u letu. Upoznajte – najveći „pomfrit“ na svetu, blistavi svet kristala koji se „cakli“ i definitivno najslađu, najmanju, naj naj plažu Evrope.

1.
NAJVIŠI ZID ZA PENJANJE NA SVETUHOLANDIJA

Najveći „pomfrit” na svetu nalazi se u Holandiji, ali on služi ne za gastronomsko već alpinističko uživanje. Ljubitelji avanturističkih putovanja ove jeseni nagrnuće u Groningen i zabavni centar Bjoeks Klimcentrum gde se uzdiže najviši zid za alpinističko penjanje na svetu. Naziv ovog centra šaljivdžije prevode upravo kao „pomfrit” zbog izgleda ovog zida, što i ne čudi. Zid je kolosalni toranj pod nazivom Excalibur, visok čak 37 metara, a penjanje po njemu je svojevrsni izazov, naročito zbog ruže vetrova koja se prostire oko Groningena. Najveća avantura jeste i činjenica da je toranj, zajedno sa svim svojim stranama, zakrivljen tako da se njegov vrh nalazi čak 11 metara daleko od ose svoje osnove.
Ovaj zabavno-avanturistički centar otvoren je svakodnevno do 11 časova uveče i pruža usluge ljubiteljima alpinističkih avantura, od početnika do iskusnih. Pored zidova unutar hale namenjenih upravo početnicima, u centru se nalaze i zidovi pod uglom od 45 stepeni. Zabavno zvuči da svi avanturisti pre igrarija moraju potpisati uslove i pravila parka zbog brojnih opasnosti koje vrebaju nesmotrene. Turisti koji posećuju Groningen i odsedaju u lokalnim hotelima imaju poseban popust na ulaznice u Bjoeks centar.

 

2.
SWAROVSKI KRISTALNI SVETAUSTRIJA

Prelepa austrijska regija Tirol lepotu duguje dolinama i alpskim predelima, a na Alpima se nalaze i „izvorišta” najpoznatijeg kristala na svetu. Čuvena tirolska kompanija Swarovski podigla je nedaleko od Insbruka zabavni park posvećen svojim kristalima. Ulaz u Swarovski Kristalwelt (Kristalni svet) park imponzantan je i nalazi se pored velike skulpture glave koja je ukopana u zemlju. Oči na ovoj skulpturi su od džinovskih kristala, a odmah pored se nalazi ulaz koji turiste uvodi u najzabavniji kristalni lavirint u podzemlju. Glavne atrakcije ovog parka su kolosalna kupola od kristala i brojni džinovski svetlucavi eksponati. Park se nalazi pokraj vrlo prometnog putnog pravca i ove jeseni postaće apsolutni lider turizma u Austriji.

3.
PLAŽA NA LIVADIŠPANIJA

Letnji meseci su vrlo topli u Španiji i često se turisti tokom tog doba godine mogu upustiti u avanture u plićacima. Španija obiluje lepim plažama, ali jedna od njih nije ni na obali Mediteranskog mora niti Atlantskog okeana, nije ni na jezeru ili nekoj reci, već se nalazi usred ničega, na obali livade. Plaža Gulpiyuri, koja se nalazi nedaleko od sela Llanes, postala je apsolutni hit jer je sasvim mala, peščana i zaista je prava plaža koju, verovali ili ne, zapljuskuju talasi. Voda je slana i povlači se sa osekom, a nadolazi plimom. Razlog za postojanje ovog fenomena jeste u tome što je plaža sistemom pećina povezana sa Biscaz zalivom u Atlantskom okeanu koji je svega stotinak metara udaljen od nje. Pesak i voda dolaze upravo iz okeana čija je visina dvadesetak metara niža od Gulpiyuri plaže.

 
Columbo likes:
Srećna je okolnost to da je Bjoeks centar sa svojim najvišim zidom za penjanje otvoren čitav dan, tako da svaki alpinistički turista ima dovoljno vremena da uživa u fantastičnom pogledu na holandske ravnice. Ovaj zid je i svojevrsna „najviša planina” za penjanje u Holandiji. Popeti se na njega znači osvojiti najviši alpinistički vrh zemlje lala i vetrenjača.

A sada reality:
Poseta Swarovski kristalnom svetu znači i šansu da se potroše parice na svetlucave đinđuve koje su ovde u prodaji po diskontnim cenama. Ovo je najskuplje „staklo” na svetu, oči vam cakle od lepote ogrlica, minđuša, broševa… a srce se stegne kao kristal kada ugledate cene. Španska plaža na livadi idealna je da se sunčate na dva-tri metra od krava koje pasu. Ne nosite crveni kupaći kostim, jer gde su krave, tu je i bik  a bik voli crveno!

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive.

Copyright ©2014. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>