DVORAC „HOHENZOLLERN“ – Švapska regija, Nemačka

Poslednjih godina brojni turisti koji posećuju atrakcije Evrope, željno isčekuju susrete sa grandioznošću i lepotom nemačkih dvoraca. Iako su dvorci Bavarske među omiljenim destinacijama, jedan od dvoraca koji se uzdiže u Švapskoj regiji smatra se drevnim primerom lepote prohujalih vremena.

Dvorac „Hohenzollern“ se nalazi oko 50 kilometara južno od velikog nemačkog grada Štutgarta. Vekovima se smatra sedištem čuvene aristokratske porodice Hohenzollern, čije poreklo datira iz Srednjeg veka, a istorija će ih svrstati među omiljene nemačke vladare.

Utvrđenje sa dvorcem nalazi se na vrhu Hohenzollern brda, na 855 metara nadmorske visine i tačno 234 metara iznad obližnjig naselja Hechingen i Bisingen. Smatra se predivnim biserom Švapske regije.

Istorija navodi da je prvo utvrđenje ovde podignuto još u 11. veku. Ostaće upamćeno da se pomenuta porodica Hohenzollern podelila na „dve grane“: švapski ogranak i deo familije poznat kao Frankonian-Brandenburg ogranak, koji će potom zauzeti kraljevski tron. Dvorac je često opsedan i rušen tokom vekova, a od 18. veka lagano gubi na značaju. Iz srednjevekovnog doba u dvorcu danas jedino postoji veličanstvena kapela koja se smatra predivnim primerom arhitekture.

Današnji izgled dvorca potiče iz sredine 18. veka kog je zamislio i podigao pruski kralj Frederik Vilijam IV. Na projektovanju detalja, pa i čitavog kompleksa, bio je zadužen iskusni graditelj Fridrih August Šuler, poznat i kao arhitekta brojnih dvoraca u dolini francuske reke Loare. Glavna namena dvorca bila je „memorijalni centar“ koji će čuvati uspomenu na ulogu i snagu Hohenzollern familije. Zbog ovoga ni jedan član porodice Hohenzollern više neće živeti ovde, sve do kraja Drugog svetskog rata kada će se u njemu nastaniti poslednji pruski kraljevski princ Vilhelm, zajedno sa svojom suprugom princezom Sesilijom. Njih dvoje su i sahranjeni unutar dvorskog kompleksa.

Danas je ovaj kompleks idealna turistička destinacija i nalazi se na ruti koju poštuju i vole turisti željni lepota švapskih dvoraca. Nažalost, iako je istorijski mnogo značajniji nego li dvorac Nojšvanštajn nedaleko od Minhena, dvorac „Hohenzollern“ nije čak ni među prva tri najposećenija dvorca juga Nemačke.

I danas je u privatnom vlasništvu, a dve trećine imanja je u rukama porodice koja je deo kraljevske loze Hohenzollern familije. Preostala trećina pripada lozi kojoj su u prošlim vekovima uskraćene privilegije vladara. Od sredine prošlog veka zamak je koristila fondacija pruske princeze Kire za pomoć deci, do tada još razrušenog Berlina. Godišnje „Hohenzollern“ dvorac poseti oko 300.000 turista, a sve zahvaljujući grandioznosti lepote koja je nepobitan dokaz veličine značaja prohujalih vremena.

Columbo likes:

Među vrlo vrednim umetničkim i istorijskim delima u dvorcu se danas čuvaju: pruska kraljevska kruna cara Vihelma II kao i njegova uniforma, lični predmeti čuvenog kralja Frederika Velikog, kao i pismo prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona upućeno baronu Von Štaubenu u kojem mu zahvaljuje na ulozi u Američkom građanskom ratu. Dvorac je iznad svega vrlo atraktivna turistička destinacija i jedan je od najomiljenijih i najlepših dvoraca u Evropi.

A sada reality:

Čak se i poslednji pruski kraljevski princ Vilhelm ne bi ovde nastanio nakon Drugog svetskog rata da sovjetska Crvena armija nije okupirala porodično imanje u Brandenburgu. Sve do ujedinjenja dve Nemačke, najzabavniji predmeti izloženi u dvorcu bili su kačketi kralja Frederika I. Ova zabavna i nadasve šarena kolekcija, preseljena je nažalost u postdamski Nacionalni muzej 1991. godine. Zamak je vrlo trošan i pretrpeo je velika renoviranja nakon jednog lakšeg zemljotresa, kada je unutar dvorca stradalo 15 ljudi.

Na proleće, u dvorskoj dvorani održava se najveće takmičenje mladih talenata u izvođenju klasične muzike. Tokom Dana majki u maju, ovde je dozvoljen besplatan ulaz svoj deci u društvu njihovih mama. Krajem svakog proleća u dvorskom dvorištu održava se trodnevni muzički festival kada se u rokenrol stilu izvode dela klasične muzike. Gotovo sve navedene događaje redovno posećuje i aktuelni pruski princ Džordž Fridrih, trenutno možda najomiljeniji aristokrata Nemačke.

Tekst: Columbo; Photo: Columbo Archive, Burg Hohenzollern.

>