Hotel ROME CAVALIERI, WALDORF ASTORIA HOTELS & RESORTS 5*****, Rim, Italija

Italijani za Rim govore „Non basta una vita” – da je jedan život premalo! Zaista, lepota večnog Rima tema je najlepših putovanja, ali je i mesto gde se uzdiže jedan od najboljih i najluksuznijih hotela na svetu.

Na mestu odakle se pružaju najlepše panorame na Rim i Vatikan uzdiže se hotel Rome Cavalieri, deo legendarne hotelske grupacije Waldorf Astoria, a donedavno poznat i kao deo lanca Hilton hotela. Ovaj svet luksuza bio je prvo imanje na tlu Evrope koje je zaslužilo da postane deo Waldorf Astoria filozofije vrhunske hotelske usluge. Nalazi se svega nekoliko minuta od Vatikana i glavnih gradskih turističkih atrakcija, ali je i okružen mediteranskim parkom koji je ostao poznat kao idealni kutak čuvene književnice Džejn Ostin tokom njenog boravka u Rimu.

Mnogi sadržaji čine ga jedinstvenim, a pre svega ogromna kolekcija umetničkih dela čiji se značaj može uporediti sa brojnim rimskim muzejima. Hotel je simbol novog značenja italijanskog stila, tradicije hotelijerstva i umetnosti ugostiteljstva. Ovo je sasvim sigurno najelegantniji ćošak Rima.

Kupatila su obložena mermerom, nastala po starim skicama Michaela Angela, umetnika koji je bio najbolji italijanski prijatelj legendarnog američkog pisca Marka Tvena. Hotel poseduje 370 soba od kojih su sve luksuzne, ali se posebno izdvaja 25 velikih apartmana sa grandioznim terasama. Neke od deluks-soba dizajnirao je čuveni modni kreator Karl Lagerfild. Imperijal sobe poseduju privatni lift, dok je restoran LaPergola ovenčan sa čak tri Mišelinove zvezdice i posebno odabranim specijalitetima svetski čuvenog kuvara Heinza Becka. Čuveni travel magazin Conde Nast Traveler proglasio je Rome Cavalieri najboljim na svetu u 2007. i 2008. godini.

Nesvakidašnja tradicija hotela Rome Cavalieri jeste popodnevna čajanka. U skladu sa engleskom i tradicijom večnog grada, ovaj hotel već godinama unazad gostima pruža mogućnost da se besplatno pridruže čajanki u Tiepoli lobiju. Konobari obleću noseći na poslužavnicima najraznovrsnije grickalice i kanapee, dok se od čajeva služe oni od najskupljih do najređih na svetu, kao što su zeleni čaj iz Kjotoa u Japanu, ili retki beli čaj sa kineskog ostrva u Hunan provinciji.

Sasvim je sigurno da na svetu ne postoji hotel koji sadrži preko hiljadu vrlo vrednih umetničkih dela i zato je Rome Cavalieri prvi po vrednosti umetničkog mobilijara. Poreklo ovih umetnina datira od 16. veka pa sve do modernih vremena, od starih tapiserija do vrlo cenjenih ulja na platnu. Od „umetničkih sitnica” najpoznatija je zvečka koju je Napoleon naručio za svog naslednika, ali i stočić za kafu Marije Antoanete i komoda poljskog kralja. Neke od izloženih tapiserija u ovom rimskom hotelu mogu biti viđene jedino još u njujorškom muzeju Metropoliten, dok se gosti koji vole modernu umetnost najviše dive pop-art delima Endija Vorhola. Ovo je jedini hotel na svetu koji učestvuje u kupovinama umetničkih dela poznatih aukcijskih kuća. Tri slike Tiepola, koje su okačene u lobiju, nedavno su kupljene za neverovatnih 8 miliona eura.

 

Zvuči neverovatno, ali hotel poseduje i jedinstveni program usluge namenjen kućnim ljubimcima bogatih gostiju. Naime, omiljene životinje mogu uživati podjednako kao što to čine i njihovi gospodari. Psi, recimo, imaju poseban tretman – od zlatnih i Gucci činija u kojima im se služe obroci, do sastava tih obroka ili posebnih mini hotelskih soba u kojima dremaju. Ljubimac gosta koji se uputi u spa centar istovremeno dobije i spa tretman u „banji namenjenoj ljubimcima” – masaža, šamponiranje, tretman kože… Šta god to značilo!

 

Jedino je hotel Rome Cavalieri dobio mogućnost da svojim gostima organuzuje posebne ture obilaska Rima. Naime, gosti mogu posetiti neke od najlepših privatnih palata u Rimu – Pallavicini i Colonna. Takođe, hotel jedini u Rimu organizuje obilazak najluksuznije Guilia ulice, sa posetama tajnim palatama, trezorima i skrivenim balkonima i stepeništima. Najtraktivnija tura jeste put kroz istoriju luksuza, koja se završava privatnom posetom laboratoriji legendarnog brenda Bvlgari. Iako nije turistička agencija, ovaj hotel je jedini koji u Rimu organizuje privatne posete vatikanskim vrtovima i Sikstinskoj kapeli. Ovaj obilazak Vatikana smatra se idealnim i jedini turistima zaista pruža sveobuhvatnu sliku o najmanjoj državi na svetu.

Columbo likes:

U želji da svojim gostima pruži nezaboravni boravak, hotel Rome Cavalieri osmislio je unikatnu obuku za gladijatore. Rim je simbol antičkih vremena, a pogled na Koloseum sa padina hotela bio je dovoljan motiv za svojevrsne treninge koji stoje na raspolaganju svim gostima. Specijalno obučeni instruktori pokazuju gostima brojne gladijatorske tehnike i obučavaju ih na način na koji je to činjeno pre mnogo vekova. Ovaj kurs je miks sporta i kulture, a njegovi polaznici i treneri sve vreme nose tradicionalne gladijatorske odore namenjene vežbanju. I da ne zaboravimo – na stopalima se nose stare rimske sandale.

A sada reality:

U hotelu Rome Cavalieri održavaju se možda najskuplja i najluksuznija venčanja u Rimu. Svadbeni banket sa glamuroznom ceremonijom venčanja košta – milion dolara. Ovo „čudo od preskupog venčanja” obuhvata – let privatnim avionom od mesta boravka do Rima, boravak u penthaus apartmanu sa najlepšim pogledom na grad, svi peškiri i sitnice izvezeni su monogramima mladenaca, vožnja kočijom do crkve u Rimu u kojoj se obavlja crkveni obred venčanja. Pazite sada – hotel poštuje običaj da mlada na dan venčanja nosi nešto staro, pozajmljeno, nešto novo i nešto plavo, i zato je mladi na raspolaganju nakit italijanske princeze basnoslovne vrednosti. Svatovi su smešteni u apartmanima sa privatnim spa centrima, a banket se održava u najlepšoj sali dekorisanoj kao u bajci. Kulminacija najlepšeg dana jeste veliki vatromet i na stotine balona koji se iz parka puštaju da odlete iznad Rima. Sve navedeno je možda samo stoti deo nečega što se zove – venčanje od milion dolara.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Rome Cavalieri Waldorf Astoria Hotels & Resorts.

 
>