VITEZ FEST – Tvrđava Kalemegdan, Beograd

Na prostoru beogradske tvrđave Kalemegdan, 4. i 5. aprila biće održan VITEZ FEST – festival koji na inovativan i edukativan način povezuje bajkovito vreme vitezova i moderno doba. Festival organizuje Kraljevski red vitezovau vreme Vrbice i praznika Cveti, kada će se na brojnim prostorima kalemegdana odvijati miltimedijalni viteški spektakli, namenjeni deci i svim ostalim posetiocima i gostima iz čitavog sveta.

PROGRAM VITEZ FEST-a:

– multimedijalni spektakl

– umetnički programi (izložba, prezentacije, performansi, radionice, projekcije filmova…)

– muzički programi (koncert, radionice…)

– pozorišni programi

– naučni programi (okrugli stolovi, prezentacije, radionice…)

– gostovanja stranih viteških programa (povrdiće se po definisanju budžeta)

– sportski i viteški programi (prezentacije, egzibicije…)

– turistički programi (prezentacije najznačajnijih srpskih tvrđava…)

– prezentacija zdrave hrane i drevnih srpskih specijaliteta

– stari zanati

– dečiji programi

– ostali prateći programi

Iz godine u godinu, VITEZ FEST napreduje i proširuje se novim programima, sa ciljem da preraste u veliki, međunarodni, kulturno-turistički događaj i brendira Beograd kao Viteški grad, a Srbiju kao Vitešku zemlju.

Učesnici u Umetničkim programima: Kraljevski Vitezovi; Plemkinje; Mačevaoci; Članovi Akademije Viteške Umetnosti (Odsek Kraljevskog Reda Vitezova): Ansambl rane muzike „Renesans“, dramski umetnik Gojko Šantić, grupa Legende, Hazari, Despot, vokalni solisti Madam Piano, Nebojša Mastilović, operska solistkinja Tanja Andrijić; horovi Mokranjac i Rosa, kao i druga viteška udruženja i domaći i strani umetnici. Učesnici u pratećim programima biće turističke organizacije iz čitave Srbije i organizacije koje se bave promocijom i očuvanjem tvrđava, kao i: kademija SPC za umetnost i konzervaciju, društvo sokolara Srbije, konjički klub „Milicionar“ i dr.

Kraljevski Red Vitezova deluje pod pokroviteljstvom NJ. K. V. kneginje Linde Karađorđević i njenih sinova Prinčeva Mihajla i Đorđa. Kraljevski red vitezova radi sa blagoslovom Partijarha srpskog i razvija viteštvo u kulturi, umetnosti, sportu i radu sa decom. Članovi Kraljevskog reda vitezova su najugledniji umetnici, akademici, sportisti, javne ličnosti. Kraljevski red vitezova tesno sarađuje sa domaćim i stranim kulturnim i umetničkim organizacijama, državnim institucijama (Francuska, Italija, Velika Britanija, Rusija, Grčka, Nemačka, Japan, Turska, Kina…), kraljevskim porodicama širom sveta i internacionalnim fondacijama.

Tekst: TOB – obrada Columbo, Photo: TOB.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>