Autostadt – Wolfsburg, Nemačka

Auto-grad (Autostadt) jeste jedinstveni auto park na svetu, a mogli bi smo ga nazvati i najidealnijim zabavnim parkom za sve ljubitelje pravih i omiljenih auto avantura. Smešten u gradu Wolfsburgu, na oko 80 km od Hanovera, nastao je kao želja da se atraktivna okolina fabrike i sedišta Volkswagena učini najčuvenijim auto parkom na svetu.
Godinama je trenutak preuzimanja novog auta od svog prvog vlasnika mnogim porodicama predstavljalo sveti čin, a kompanija Volkswagen je od ovog čina stvorila umetnost i kompleks građevina gde će svi novi kupci automobila doživeti svoje prvo pravo putovanje u Volkswagenov „Oz“.
Luksuzni hotel Ritz Carlton, Muzej auto industrije, fabrika automobila Volkswagen, različite auto vožnje i avanture, dva jedinstvena tornja kao čudesne auto garaže, saloni Seat i Lamborghini automobila, pregršt restorana i prodavnica i nekoliko dečijih carstava – sve ovo, samo je delić onoga što krije Auto-grad.
Voleli automobile ili ne, ovo je zaista mesto gde vredi provesti više od jednog dana. Porodice neretko provode čitave vikende u Auto-gradu, dok se poseta proizvodnim pogonima Volkswagena smatra doživljajem koji će se dugo pamtiti. Malo je mesta na svetu koje na ovaj način poštuju i vole ljubitelje automobila, pustolove i znatiželjnike. Auto-grad je upravo grad u kome je svaki novi stanovnik „volkswagenovog sveta mašte“ dobrodošao. Auto-grad je muzej nauke namenjen „nauci o automobilima“!

Oko Auto-grada pruža se rečni kanal kojim plove turistički panoramski brodići koji su nekada bili deo Berlinske flote. Danas su oni idealno mesto da se savršeno sagleda sva veličina i monumentalnost sveta Volkswagena.
U muzeju Auto-grada (ZeitHaus) predstavljeni su čuveni klasični modeli automobila, ali i oni koji su deo neke nove moderne, ili umetničke vizije. Osim istorije Volkswagena predstavljena je i kompletna istorija automobilske industrije – od prvog Benz patent motora koji je uslovio nastanak Mercedesa, pa sve do prvih Golfova na svetu kojim je Volkswagen (u prevodu “narodni auto”) definitivno opravdao svoje ime i danas vrlo atraktivnog Mirror Bugatija.

Auto tornjevi (Auto Turme) se uzdižu pokraj distributivnog centra Auto-grada. Visoki su 48 metara i kompletno automatizovani, s namenom isporuke do 600 automobila dnevno. Ovi tornjevi su možda najčudesnija garaža na svetu. Spektakularni pogled u unutrašnjost nimalo ne zaostaje za spoljašnim prizorom tornjeva koji su u toku večeri raznoliko osvetljeni.
Robot tehnologija omogućila je transport novih automobila od fabrike do unutrašnjosti tornjeva, a sve zahvaljujući čudesnim šatl kabinama. Zamislite enterijer ovih tornjeva kao unutrašnjost nekog silosa gde na pritisak dugmeta započinje isporuka modela Volkswagena – kupac s potpisanim kupoprodajnim ugovorom dolazi do službenika koji unosi podatke u kompjuter i tada nastaje zabavna igra u kojoj se automatskim putem posmatra kako robot dolazi do određenog auta, izvlači ga i kroz ponor tornja liftom spušta u podnožje, sve do njegovog novog vlasnika.
Možda najzabavnija tura u Auto-gradu upravo se dešava u tornjevima gde posetioci u posebnom panorama liftu, prolaze čitavu putanju kojom inače prolaze novi automobili na putu od fabrike do svog prvog kupca. Ovo je idealno mesto za najlepše panorame na Auto-grad, ali i na fabriku Volkswagena.

Najbliži aerodrom Wolfsburgu jeste zračna luka u Hanoveru, a s pojavom Low Budget avio kompanija i kod nas, put ka ovom delu Nemačke i carstvu auto industrije može koštati znatno jeftinije. Sve ulaznice mogu se unapred rezervisati, ili kupiti preko internet portala Auto-grada, gde se takođe nalaze i brojne mogućnost da se preko internet mreže domognete najfascinantnijih automobilčića iz ponude on-line shopa. Ipak, kupovina na licu mesta je više nego mmmm! A vožnja Volkswagena tamo gde isti nastaje je brmm brmmm!

Columbo likes:
Atraktivne zabavne mogućnosti oličene su u probnim terenskim vožnjama dva modela Volkswagena – Touarega i Tiguana, po teškim i zabavnim preprekama i po svim vrstama zahtevnih terena. U ponudi parka je i trening ekonomične, ali i bezbedne vožnje, dok je možda najbolja vozačka avantura u Auto-gradu namenjena deci. Osim auto škole za mališane i časova vožnje mini Volkswagena, klincima je omogućeno da dobiju svoju prvu vozačku dozvolu.
A sada reality:
Auto-grad je otvoren 363 dana godišnje, a sve ture obilaska fabrike počinju od 9.15 časova – ali veći deo vremena koje bi ste proveli u njemu utrošićete na druženje s novčanikom. Ulaz u grad je besplatan za decu mlađu od 6 godina, ostalim klincima naplaćuje se jednodnevna ulaznica za 6 eura, dok karta za odrasle košta 15 eura. Moguće je i uzeti dvodnevnu ulaznicu, dok postoje različite povoljnosti i popusti za studente, nezaposlene, ili starije građane. Cena porodične ulaznice je 38 eura.
Parking pass za čitav dan stiji 3 eura, a ukoliko se odlučite za dvočasovnu turu sa vodičem ta usluga se naplaćuje 11 eura. Čuvene vožnje i avanture na točkovima u Auto-gradu u proseku koštaju svaka oko 25 eura, dok je cena obilaska legendarnih Auto tornjeva 8 eura za odrasle, a duplo jeftinija za decu.

Photo: Columbo Archive

Copyright ©2012. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>